Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΙ ΑΗ ΒΑΣΙΛΗΣ

 Ο Έλληνας Άγιος Βασίλης και ο Αμερικανός Santa Claus: Τo who is who τους |  PatraNews

Ποιους βλέπεις στην εικόνα; Μπορείς να τους περιγράψεις;

Ο άη Βασίλης είναι πάντα χαμογελαστός και μέσα στο σάκο του έχει δώρα για όλα τα παιδάκια. Λένε πως ζει σε ένα χωριό της Φιλανδίας, κοντά στον Βόρειο Πόλο, στο Ροβανιέμι. 

 

Στολή Αη Βασίλη Deluxe Λευκή! | ✓ Kmtoys.gr 

 Τον βλέπουμε να φορά συνήθως κόκκινα ρούχα και άλλοτε λευκά ή πράσινα!

Ο Άγιος Βασίλης δεν ήταν κόκκινος - Η ιστορία του και το πρώτο του χρώμα |  Pagenews.gr

 Αγαπά πολύ τα παιδιά και τον αγαπούν πολύ κι αυτά ! Παιδιά από όλο τον κόσμο του γράφουν γράμματα και του ζητάνε να τους φέρει το αγαπημένο τους παιχνίδι. 

 Τα ξωτικά του Αϊ-Βασίλη και το ξεχασμένο αρκουδάκι | ΔΙΠΤΥΧΟ

Ο άη Βασίλης έχει στο σπίτι του στον Βόρειο Πόλο πολλά ξωτικά που τον βοηθούν να ετοιμάσει όλα τα παιχνίδια, αλλά μια λίστα με τα ονόματα όλων των καλών παιδιών. 

 Ο αγαπημένος Ρούντολφ του Άι Βασίλη είναι γένους... θηλυκού! | Το Κουτί της  Πανδώρας

Το βράδυ των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς, δένει τους ταράνδους του πάνω στο έλκηθρο και αρχίζει το μαγικό του ταξίδι σε ολόκληρο τον κόσμο! 

 ygeiamou | Το αξιόπιστο site για την Υγεία, τη Διατροφή και την Ευεξία

Ο Ρούντολφ κι όλοι οι τάρανδοί του, πετάνε ψηλά στον ουρανό και όταν κοιμούνται τα μικρά παιδιά, έρχεται για να τους δώσει τα δώρα που ζήτησαν! 

Αν ο Άγιος Βασίλης ήταν έντιμος δεν θα έμπαινε από τις καμινάδες» | ΚΟΣΜΟΣ  | iefimerida.gr

Λένε μάλιστα, πως μπαίνει από τις καμινάδες των σπιτιών και αφού αφήσει τα δώρα κάτω από το δέντρο ή μέσα στις κάλτσες δίπλα στο τζάκι, πίνει ζεστό γαλατάκι και τρώει μπισκοτάκια!

ΑΙ ΒΑΣΙΛΗΣ - Mothersblog.gr 

 

Την πρώτη μέρα του καινούριου χρόνου όμως, την Πρωτοχρονιά, γιορτάζει κι ένας άλλος άγιος, ο Άγιος Βασίλειος. Είναι μάλιστα ένας από τους σπουδαιότερους αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας γι' αυτό και τον ονομάζουμε και Μέγα.

ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ, ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙΣΑΡΕΙΑΣ, ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ, ΟΛΟΣΩΜΟΣ |  ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΕΙΚΟΝΩΝ & ΤΕΧΝΗΣ - ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΙΔΗ - ΑΠΕΡΓΗΣ & ΣΙΑ ΟΕ

Ο Βασίλειος ο Μέγας, γεννήθηκε στην Καππαδοκία 329 χρόνια μετά τη γέννηση του Χριστού. Ήταν από πλούσια και αρχοντική οικογένεια, την μαμά του την έλεγαν Εμέλεια και την γιαγιά του Μακρίνα. Ο Βασίλειος ήταν πάντα γελαστός, ευγενικός, έξυπνος και καλός μαθητής. Του άρεσε πολύ να διαβάζει και όταν μεγάλωσε έγινε επίσκοπος στην πόλη της Καισαρείας. Επειδή αγαπούσε πολύ όλους τους ανθρώπους μοίρασε όλη του την περιουσία στους φτωχούς και έφτιαξε μια πόλη, τη Βασιλειάδα με πολλά ιδρύματα, σχολεία, ορφανοτροφεία και γηροκομεία για να βοηθήσει όσους είχαν ανάγκη. Με την βοήθεια του Θεού, έκανε πολλά θαύματα, προστάτευε και συμβούλευε τον λαό που τον άκουγε πάντα, γιατί ήταν σοφός και δίκαιος γι' αυτό στα κάλαντα λέμε ότι "βαστά εικόνα και χαρτί, χαρτί, χαρτί και καλαμάρι". Ο Βασίλειος ο Μέγας έγραψε πολλά βιβλία για την Εκκλησία και πέθανε την 1η Ιανουαρίου, την μέρα που γιορτάζουμε. Τόσο σπουδαία ήταν το έργο και η προσφορά του, που τον έμαθαν, τον τίμησαν και τον αγάπησαν όλοι οι άνθρωποι της γης.

Μοιάζει αυτός ο άγιος με τον άη Βασίλη που ξέρουμε;

Μια ιστορία που έμεινε σαν έθιμο μέχρι σήμερα είναι η κοπή της βασιλόπιτας.

Το blog της Πετρούσας: Άγιος Βασίλειος ο Μέγας

    Πριν πολλά πολλά χρόνια, όταν ο Βασίλειος ο μέγας ήταν επίσκοπος της Καισαρείας, ένας αχόρταγος στρατηγός - τύραννος της περιοχής, ζήτησε να του δοθούν όλοι οι θησαυροί της πόλης της Καισαρείας, αλλιώς θα πολιορκούσε την πόλη μέχρι να την κατακτήσει και να την λεηλατήσει.
Ο Μέγας Βασίλειος ολόκληρη τη νύχτα προσευχόταν να σώσει ο Θεός την πόλη. Ξημέρωσε η νέα μέρα και ο στρατηγός αποφασισμένος με το στρατό του περικύκλωσε αμέσως την Καισαρεία.
Μπήκε με την ακολουθία του και ζήτησε να δει το Δεσπότη, ο οποίος βρισκόταν στο ναό και προσευχόταν. Με θράσος και θυμό ο αδίστακτος στρατηγός απαίτησε το χρυσάφι της πόλης καθώς και ότι άλλο πολύτιμο υπήρχε στην πόλη. Ο Μέγας Βασίλειος απάντησε ότι οι άνθρωποι της πόλης του δεν είχαν τίποτε άλλο πέρα από πείνα και φτώχεια, δεν είχαν να δώσουν τίποτε αξιόλογο στον άπληστο στρατηγό.
    Ο στρατηγός με το που άκουσε αυτά τα λόγια θύμωσε ακόμα περισσότερο και άρχισε να απειλεί τον Μέγα Βασίλειο ότι θα τον εξορίσει πολύ μακριά από την πατρίδα του ή κι ακόμη μπορεί να τον σκοτώσει.

    Οι Χριστιανοί της Καισαρείας αγαπούσαν πολύ το Δεσπότη τους και θέλησαν να τον βοηθήσουν. Μάζεψαν λοιπόν από τα σπίτια τους ό,τι χρυσαφικά είχαν και του τα πρόσφεραν, ώστε δίνοντάς τα στο σκληρό στρατηγό να σωθούν. Στο μεταξύ ο ανυπόμονος στρατηγός κόντευε να σκάσει από το κακό του. Διέταξε αμέσως το στρατό του να επιτεθεί στο φτωχό λαό της πόλης.

    Ο Δεσπότης, ο Μέγας Βασίλειος, που ήθελε να προστατέψει την πόλη του προσευχήθηκε και μετά παρουσίασε στο στρατηγό ότι χρυσαφικά είχε μαζέψει μέσα σε ένα σεντούκι. Τη στιγμή όμως που ο στρατηγός πήγε να ανοίξει το σεντούκι και να αρπάξει τους θησαυρούς, με το που ακούμπησε τα χέρια του πάνω στα χρυσαφικά έγινε το θαύμα! Όλοι οι συγκεντρωμένοι είδαν μια λάμψη και αμέσως μετά έναν λαμπρό καβαλάρη να ορμάει με το στρατό του επάνω στον σκληρό στρατηγό και τους δικούς του. Σε ελάχιστο χρόνο ο κακός στρατηγός και οι δικοί του αφανίστηκαν. Ο λαμπρός καβαλάρης ήταν ο Άγιος Μερκούριος και στρατιώτες του οι άγγελοι.

    Έτσι σώθηκε η πόλη της Καισαρείας. 

    Τότε ο Μέγας Βασίλειος βρέθηκε σε δύσκολη θέση! Θα έπρεπε να μοιράσει τα χρυσαφικά στους κατοίκους της πόλης και η μοιρασιά να είναι δίκαιη, δηλαδή να πάρει ο καθένας ό,τι ήταν δικό του. Αυτό ήταν πολύ δύσκολο. Προσευχήθηκε λοιπόν ο Μέγας Βασίλειος και ο Θεός τον φώτισε τι να κάνει. Κάλεσε τους διακόνους και τους βοηθούς του και τους είπε να ζυμώσουν ψωμάκια, όπου μέσα στο καθένα ψωμάκι θα έβαζαν και λίγα χρυσαφικά. Όταν αυτά ετοιμάστηκαν, τα μοίρασε σαν ευλογία στους κατοίκους της πόλης της Καισαρείας.
    Στην αρχή όλοι παραξενεύτηκαν, μα η έκπληξή τους ήταν ακόμη μεγαλύτερη όταν κάθε οικογένεια έκοβε το ψωμάκι αυτό κι έβρισκε μέσα τα χρυσαφικά της.
Ήταν λοιπόν ένα ξεχωριστό ψωμάκι, η βασιλόπιτα που έφερνε στους ανθρώπους
χαρά κι ευλογία μαζί. 

Από τότε φτιάχνουμε κι εμείς τη βασιλόπιτα με το φλουρί μέσα, την πρώτη μέρα του χρόνου, τη μέρα του Αγίου Βασιλείου, βάζουμε μέσα ένα φλουρί και λέμε πως όποιος το κερδίσει, θα είναι και ο τυχερός της χρονιάς!

      Πηγή: Ορθόδοξοι Ορίζοντες https://orthodoxoiorizontes.gr/Hthi_kai_ethima/Xristougenniatika_ethima/H_istoria_ths_Basilopitas.htm

 

 
Εσύ έστειλες το γράμμα σου στον άη Βασίλη; Προλαβαίνεις! Συμπλήρωσε με τη βοήθεια κάποιου μεγάλου, τις λέξεις που λείπουν!

 
 
Μπορείς να βρεις τη σκιά του άη Βασίλη;

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

ΕΘΙΜΑ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ

 

KarpetShow.gr - Η πρωτοχρονιά του Σεπτέμβρη

Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όλοι  είμαστε με τους αγαπημένους μας ανθρώπους, γλεντάμε και αποχαιρετούμε τη χρονιά που πέρασε. Μόλις το ρολόι χτυπήσει 12 τα μεσάνυχτα, μπαίνει ο καινούριος χρόνος! Πυροτεχνήματα ανάβουν στον ουρανό και οι άνθρωποι εύχονται ο ένας στον άλλο 

"Χρόνια πολλά" και "Καλή χρονιά", "Ευτυχισμένος ο καινούριος χρόνος"!

Τραγουδούν "αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά" κι ο λαός πιστεύει πως αν πάει καλά αυτή η μέρα θα πάει καλά κι όλος ο υπόλοιπος χρόνος! Γι΄αυτό προσέχουμε να μην κλάψουμε, να μην στεναχωρηθούμε, να μην χάσουμε στα παιχνίδια, γιατί θα το παθαίνουμε "υποτίθεται" όλο τον χρόνο! 

Την ημέρα της Πρωτοχρονιάς λοιπόν θέλουν όλοι να είναι χαρούμενοι και αγαπημένοι και να ανταλλάσσουν δώρα δείχνοντας την αγάπη τους! Μακάρι κάθε μέρα του καινούριου χρόνου να είναι σαν την Πρωτοχρονιά!

 
Το έθιμο του ποδαρικού και η σημασία του | eWoman.gr

Την πρώτη μέρα του χρόνου, την Πρωτοχρονιά, εδώ στην Ελλάδα θεωρούμε πολύ σημαντικό το "καλό ποδαρικό". Έτσι λοιπόν μόλις μπει ο νέος χρόνος αυτός που θα μπει πρώτος στο σπίτι μας, θα πρέπει είναι γουρλής και τυχερός και να πατήσει πρώτα με το δεξί του πόδι για να φέρει χαρά και ευτυχία στο σπιτικό και στην οικογένειά μας.

 Kalo Podariko - New Year's Tradition of Smashing Pomegranates

Άλλο ένα έθιμο είναι το σπάσιμο του ροδιού για καλοτυχία! Ο νοικοκύρης του σπιτιού σπάει ένα ρόδι στην εξώπορτα και τα σποράκια που σκορπίζουν συμβολίζουν τον πλούτο και την αφθονία των αγαθών. Σε πολλά μέρη μάλιστα της Ελλάδας ρίχνουν μαζί με το ρόδι και μια πέτρα και λένε: "Σαν το λιθάρι γεροί και σαν το ρόδι γεμάτοι".

 Το εθιμικό ποδαρικό της Πρωτοχρονιάς - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Άλλο ένα έθιμο είναι τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς! Τα παιδιά τραγουδούν τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς και οι νοικοκυρές δίνουν στα παιδιά χρήματα και κεράσματα για να τους ευχαριστήσουν που ήρθαν στο σπίτι τους για να τους ψάλλουν τα κάλαντα. Μάλιστα τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς είναι διαφορετικά από τόπο σε τόπο. Μπορούμε να ακούσουμε μερικά...

 



 


 


 

Βουτυράτη βασιλόπιτα, με μαχλέπι και καρύδια - Γλυκά - Κλασικά+αγαπημένα |  γαστρονόμος

Την Πρωτοχρονιά κόβουμε και τη βασιλόπιτα. Μαζευόμαστε όλοι γύρω από το τραπέζι και ο μεγαλύτερος της οικογένειας κόβει τη βασιλόπιτα και μοιράζει τα κομμάτια στα μέλη της οικογένειάς του. Δεν ξεχνά ποτέ να δώσει από ένα κομμάτι πίτας, στον Θεό και την Παναγίτσα, στο σπίτι, στα χωράφια του και σε ό,τι άλλο θεωρεί σημαντικό! Όποιος τύχει το φλουρί που βρίσκεται κρυμμένο μέσα στην πίτα θα είναι ο τυχερός/η τυχερή της χρονιάς! 

Παρατηρήστε τους παρακάτω πίνακες... Ποια έθιμα σας θυμίζουν;

Παραμονή Πρωτοχρονιάς στον παππού – Friedrich Ortlieb  ( 1873)

 

Παλιός και νέος χρόνος. Ημερολόγιο του 1905 – Κωνσταντίνος Σόμοφ (1904)

 

Ρόδια- Ιακωβίδης Γεώργιος (1920 - 1932)


Βασιλόπιτα, an interactive worksheet by vikimix
liveworksheets.com

 
preview20pieceNewyear193 
 

Νηπιαγωγείο εν όψ-e Copyright © 2011 Designed by Ipietoon Blogger Template and web hosting