Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

ΕΘΙΜΑ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ

 

KarpetShow.gr - Η πρωτοχρονιά του Σεπτέμβρη

Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όλοι  είμαστε με τους αγαπημένους μας ανθρώπους, γλεντάμε και αποχαιρετούμε τη χρονιά που πέρασε. Μόλις το ρολόι χτυπήσει 12 τα μεσάνυχτα, μπαίνει ο καινούριος χρόνος! Πυροτεχνήματα ανάβουν στον ουρανό και οι άνθρωποι εύχονται ο ένας στον άλλο 

"Χρόνια πολλά" και "Καλή χρονιά", "Ευτυχισμένος ο καινούριος χρόνος"!

Τραγουδούν "αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά" κι ο λαός πιστεύει πως αν πάει καλά αυτή η μέρα θα πάει καλά κι όλος ο υπόλοιπος χρόνος! Γι΄αυτό προσέχουμε να μην κλάψουμε, να μην στεναχωρηθούμε, να μην χάσουμε στα παιχνίδια, γιατί θα το παθαίνουμε "υποτίθεται" όλο τον χρόνο! 

Την ημέρα της Πρωτοχρονιάς λοιπόν θέλουν όλοι να είναι χαρούμενοι και αγαπημένοι και να ανταλλάσσουν δώρα δείχνοντας την αγάπη τους! Μακάρι κάθε μέρα του καινούριου χρόνου να είναι σαν την Πρωτοχρονιά!

 
Το έθιμο του ποδαρικού και η σημασία του | eWoman.gr

Την πρώτη μέρα του χρόνου, την Πρωτοχρονιά, εδώ στην Ελλάδα θεωρούμε πολύ σημαντικό το "καλό ποδαρικό". Έτσι λοιπόν μόλις μπει ο νέος χρόνος αυτός που θα μπει πρώτος στο σπίτι μας, θα πρέπει είναι γουρλής και τυχερός και να πατήσει πρώτα με το δεξί του πόδι για να φέρει χαρά και ευτυχία στο σπιτικό και στην οικογένειά μας.

 Kalo Podariko - New Year's Tradition of Smashing Pomegranates

Άλλο ένα έθιμο είναι το σπάσιμο του ροδιού για καλοτυχία! Ο νοικοκύρης του σπιτιού σπάει ένα ρόδι στην εξώπορτα και τα σποράκια που σκορπίζουν συμβολίζουν τον πλούτο και την αφθονία των αγαθών. Σε πολλά μέρη μάλιστα της Ελλάδας ρίχνουν μαζί με το ρόδι και μια πέτρα και λένε: "Σαν το λιθάρι γεροί και σαν το ρόδι γεμάτοι".

 Το εθιμικό ποδαρικό της Πρωτοχρονιάς - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Άλλο ένα έθιμο είναι τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς! Τα παιδιά τραγουδούν τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς και οι νοικοκυρές δίνουν στα παιδιά χρήματα και κεράσματα για να τους ευχαριστήσουν που ήρθαν στο σπίτι τους για να τους ψάλλουν τα κάλαντα. Μάλιστα τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς είναι διαφορετικά από τόπο σε τόπο. Μπορούμε να ακούσουμε μερικά...

 



 


 


 

Βουτυράτη βασιλόπιτα, με μαχλέπι και καρύδια - Γλυκά - Κλασικά+αγαπημένα |  γαστρονόμος

Την Πρωτοχρονιά κόβουμε και τη βασιλόπιτα. Μαζευόμαστε όλοι γύρω από το τραπέζι και ο μεγαλύτερος της οικογένειας κόβει τη βασιλόπιτα και μοιράζει τα κομμάτια στα μέλη της οικογένειάς του. Δεν ξεχνά ποτέ να δώσει από ένα κομμάτι πίτας, στον Θεό και την Παναγίτσα, στο σπίτι, στα χωράφια του και σε ό,τι άλλο θεωρεί σημαντικό! Όποιος τύχει το φλουρί που βρίσκεται κρυμμένο μέσα στην πίτα θα είναι ο τυχερός/η τυχερή της χρονιάς! 

Παρατηρήστε τους παρακάτω πίνακες... Ποια έθιμα σας θυμίζουν;

Παραμονή Πρωτοχρονιάς στον παππού – Friedrich Ortlieb  ( 1873)

 

Παλιός και νέος χρόνος. Ημερολόγιο του 1905 – Κωνσταντίνος Σόμοφ (1904)

 

Ρόδια- Ιακωβίδης Γεώργιος (1920 - 1932)


Βασιλόπιτα, an interactive worksheet by vikimix
liveworksheets.com

 
preview20pieceNewyear193 
 

Νηπιαγωγείο εν όψ-e Copyright © 2011 Designed by Ipietoon Blogger Template and web hosting