Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

 


     Ο Ιανουάριος, ή Γενάρης, ή Καλαντάρης είναι ο πρώτος μήνας του χρόνου, ο μήνας ο οποίος μας γεμίζει πολλές ελπίδες για την καινούργια χρονιά. 

Η πρώτη ημέρα του μήνα και πρώτη ημέρα του χρόνου, είναι γνωστή ως Πρωτοχρονιά.

    Ο Ιανουάριος πήρε το όνομά του από τον Ιανό, τον θεό της ρωμαϊκής μυθολογίας. Αυτός ο θεός απεικονιζόταν συχνά με δύο πρόσωπα, με το ένα πρόσωπο γενειοφόρο και το άλλο ξυρισμένο, γεγονός που ώθησε ορισμένους ερευνητές να το αποδώσουν σε ζεύγη αντιθέτων, όπως είναι το γήρας και η νιότη και ο ήλιος και με τη σελήνη. 



     Είναι εξάλλου ο μήνας με το λαμπρότερο φεγγάρι και ο μήνας με τις αλκυονίδες ημέρες, τις πιο ζεστές μέρες του χειμώνα. Είναι επίσης, ο μήνας που αρχίζουν να ανθίζουν οι αμυγδαλιές. 

    Στον Ιανουάριο ο λαός μας έχει δώσει διάφορες ονομασίες, όπως  «Καλαντάρης» από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς, «Γενάρης» επειδή τότε γεννούν τα γιδοπρόβατα, «Μεσοχείμωνας» επειδή είναι ο μεσαίος από τους μήνες του χειμώνα, «Γατόμηνας» επειδή στη διάρκειά του ζευγαρώνουν οι γάτες και «Κρυαρίτης» επειδή θεωρείται ως πιο κρύος μήνας του χρόνου. Παρακάτω θα βρείτε κι άλλες ονομασίες του Γενάρη. Μπορείτε να μαντέψετε γιατί του έδωσαν και τις υπόλοιπες ονομασίες;



     Εκτός από τα έθιμα, πλούσιο είναι και το εορτολόγιο του Ιανουαρίου, αρχίζοντας με την γιορτή του Αγίου Βασιλείου την πρώτη του μήνα και τελειώνοντας με την γιορτή των Τριών Ιεραρχών στα τέλη του.Ενδιάμεσα έχουμε την γιορτή των Θεοφανίων (στις 6), του Αϊ-Γιάννη (στις 7), του Αγίου Γρηγορίου (στις 25) αλλά και τις εορτές των δύο μεγάλων Αγίων,  του Μεγάλου Αντωνίου χθες στις 17 και του Αθανασίου σήμερα στις 18. Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και τις εορτάζουσες, ευχόμαστε να τα ξαναπούμε αύριο από κοντά στην τάξη μας!

Πατώντας πάνω στις παρακάτω εικόνες θα βρείτε πληροφορίες για τον άγιο που απεικονίζουν.


ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ


ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ
 

Νηπιαγωγείο εν όψ-e Copyright © 2011 Designed by Ipietoon Blogger Template and web hosting