Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2016

Τα χελιδόνια

Συζητώντας για το Μάρτη, η κουβέντα μας έφτασε στα χελιδονάκια που άρχισαν σιγά σιγά να κάνουν την εμφάνισή τους!
Αναζητήσαμε πληροφορίες σε βιβλία, στο διαδίκτυο, είδαμε πολλές εικόνες και οι απορίες των παιδιών μας οδήγησαν να παρακολουθήσουμε τα παρακάτω βιντεάκια που δείχνουν πως τα χελιδόνια κατασκευάζουν τις φωλιές τους και πως είναι όταν βγαίνει από το αυγό το μικρό χελιδονάκι.

Συζητήσαμε για το μακρύ τους ταξίδι, για το σχηματισμό που πετούν και τον αναπαραστήσαμε στην τάξη.
 

Με θέμα τα χελιδόνια μάθαμε αινίγματα "Από πάνω σαν τηγάνι, από κάτω σαν βαμβάκι, από πίσω σαν ψαλίδι. Τί είναι;" και το ζωγραφίσαμε. Επίσης τα παιδιά έφτιαξαν τις φωλιές των χελιδονιών με φακές και διαπίστωσαν πως αν η κατασκευή της φωλιάς είναι αρκετά δύσκολη και κουραστική δουλειά  για μας τους ανθρώπους που έχουμε χέρια, τότε για τα χελιδονάκια που κουβαλούν τη λάσπη με το ράμβος τους και πετούν για να το στερεώσουν καλύτερα, είναι ακόμη δυσκολότερο.  Έτσι τα παιδιά έδωσαν υπόσχεση να προστατεύουν και να φροντίζουν τις φωλιές των χελιδονιών που συναντούν.


Ακούσαμε και το τραγούδι "Ένα το χελιδόνι" από τον παρακάτω σύνδεσμο, σε στίχους του Οδυσσέα Ελύτη και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.
 
 Στη συνέχεια συζητήσαμε, αναλύσαμε το ποίημα και τη σημασία του και τα παιδιά ζωγράφισαν ότι τους έκανε εντύπωση. Σας παραθέτω μερικές απο τις εργασίες των παιδιών καθώς και το φύλλο εργασίας με το ποίημα.

  
 Αυτό είναι το φύλλο εργασίας που ετοίμασα για τα παιδιά.

Το ποίημα ενθουσίασε όλα τα παιδιά και το αναζητήσαμε και σε άλλες εκτελέσεις στο διαδίκτυο. Προέκυψε μάλιστα και μια ολόκληρη κουβέντα για την ορχήστρα, τα μουσικά όργανα που την αποτελούν, το ρόλο του μαέστρου κ.ά.

Στη συνέχεια γράψαμε σταυρόλεξο του χελιδονιού, παίξαμε παιχνίδια διαδοχής με τη φωλιά, το αυγό και τα χελιδόνια και  κατασκευάσαμε αντίστοιχα φύλλα εργασίας 

Με αφορμή τις παρακάτω εικόνες
Αποτέλεσμα εικόνας για χελιδόνιΑποτέλεσμα εικόνας για χελιδόνι 
παίξαμε ένα ομαδικό παιχνίδι ρόλων. Τα παιδιά-χελιδόνια έφτιαξαν τις φωλιές τους, γέννησαν τα αυγουλάκια τους, και μόλις τα χελιδονάκια βγήκαν απο τα αυγουλάκια τους πεινασμένα και οι γονείς τους έπρεπε να τα ταΐσουνε! Βέβαια τα δικά μας χελιδονάκια δεν τρώγανε σκουλικάκια, αλλά ποπ κορν!


 


Τα παιδιά έπαιξαν πολύ ωραία τους ρόλους τους, διασκέδασαν πολύ κι ευχαριστήθηκαν το παιχνίδι!

 

Νηπιαγωγείο εν όψ-e Copyright © 2011 Designed by Ipietoon Blogger Template and web hosting