Οι πολλές βροχές δυνάμωσαν τα φυτά μας,
αλλά δυστυχώς δυνάμωσαν και τα αγριόχορτα!
Αποφασίσαμε λοιπόν να ξεκινήσουμε τη διαδικασία καθαρισμού του περιβολιού απο τα άγρια χόρτα που "πνίγουν" τα φυτά μας! Πρώτα ξεχωρίσαμε τα ωφέλιμα από τα βλαβερά χόρτα και στη συνέχεια τα παιδιά άρχισαν να βγάζουν τα μη ωφέλιμα χόρτα απο το περιβόλι, φυσικά με τη δική μας καθοδήγηση και βοήθεια.
Καθώς βγάζαμε τα άγρια χόρτα προέκυψαν ερωτήσεις: "Τα αγριόχορτα είναι σκουπίδια; Τα πετάμε στα σκουπίδια;"
Φυσικά και όχι! Τα άγρια χόρτα μπορούν να γίνουν λίπασμα με τις κατάλληλες διαδικασίες!
Με την κομποστοποίηση!
Έτσι συγκεντρώσαμε τα αγριόχορτά μας σε μια γωνιά του κήπου μέχρι να φτιάξουμε το δικό μας κομποστοποιητή!
Ψάχνωντας και ρωτώντας ανακαλύψαμε πως υπάρχει πρόγραμμα κομποστοποίησης του Δήμου μας, αδράξαμε την ευκαιρία, τηλεφωνήσαμε και παρακαλέσαμε τους αρμόδιους να μας στείλουν έναν κάδο κομποστοποίησης για τα οργανικά απόβλητα του περιβολιού και του σχολείου μας. Το αίτημά μας έγινε σύντομα δεκτό και ένας ολοκαίνουργιος κάδος έγινε δικός μας!
Μόλις τον πήραμε, ψάξαμε και βρήκαμε το καλύτερο σημείο τοποθέτησης, χωρίς πολύ ήλιο και κοντά στο περιβόλι μας. Τα παιδιά έτοίμασαν το έδαφος, έσκαψαν και τον τοποθετήσαμε όλοι μαζί.
Στη συνέχεια μαζευτήκαμε όλοι μαζί και διαβάσαμε τις οδηγίες χρήσης και μάθαμε τι πρέπει να πετάμε μέσα στον κάδο και τι όχι.
Σύμφωνα με τις οδηγίες προσθέσαμε αρχικά ξερά φύλλα για τον καλύτερο αερισμό του κομπόστ...
και μετά αρχίσαμε να βάζουμε τα άγρια χόρτα που είχαμε φυλάξει απο το περιβόλι μας για τον κομποστοποιητή!
Αφού τοποθετήσαμε όλα μας τα χόρτα στον κάδο, μετά σύμφωνα πάλι με τις οδηγίες χρήσης, ρίξαμε πάνω τους λίγο χώμα για να τα σκεπάσει και να επιταχυνθεί η διαδικασία διάσπασης.
Αν όλα πάνε καλά σε 6 με 9 μήνες θα έχουμε το δικό μας κομπόστ!
Ευχαριστούμε πολύ το Δήμο μας για την πολύτιμη βοήθειά του!!!