Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Φλεβάρης Κουτσοφλέβαρος

Ο Φεβρουάριος έφτασε κι εμείς για να τον καλωσορίσαμε, θυμηθήκαμε την ιστορία της λαϊκής μας παράδοσης που εξηγεί γιατί ο Φλεβάρης έχει 28 μέρες, από το βιβλίο των Τζ. Μωραΐτη και Γλ.Διανέλλου "Τι θέμα να διαλέξω στο χρόνο για να τρέξω" (2006, σ.σ.211-212).

Σύμφωνα με την παράδοση, κάποτε οι μήνες είχαν αμπέλια, αλλά οι μήνες του Χειμώνα, ο Δεκέμβρης, ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος, δεν παρήγαγαν πολλά σταφύλια κι έτσι αποφάσισαν να ενώσουν το κρασί που έφτιαξαν και να το βάλουν σε ένα βαρέλι.
Ο Φλεβάρης, που είχε βάλει πρώτος το κρασί του στο βαρέλι, μια μέρα, χωρίς να ρωτήσει τους άλλους, τρύπησε το βαρέλι στο κάτω μέρος για να πιει το κρασί του. Όπως καταλαβαίνετε, ήπιε και το κρασί των άλλων μηνών. Μόλις το μάθανε ο Γενάρης και Δεκέμβρης, θύμωσαν πόσο πολύ και για να τον τιμωρήσουν, του πήραν από μια μέρα ο καθένας. Έτσι ο Φλεβάρης απόμεινε με 28 μέρες ενώ ο Δεκέμβρης κι ο Γενάρης απέκτησαν 31μέρες και για να τον πειράξουν, τον φώναζαν Κουτσοφλέβαρο και Μεθυσμένο!

Εμείς στην τάξη, εμπλουτίσαμε την ιστορία, προσθέτωντας και τους 12 μήνες και τα παιδιά αναπαράστησαν την ιστορία του Φλεβάρη 

 

και στη συνέχεια ζωγράφισαν ό,τι τους έκανε εντύπωση.

 
Εδώ είναι το τραπέζι με τους 12 μήνες...

 
Το βαρέλι με το κρασί...

 
Ο Φλεβάρης που πίνει και μεθά με τις 28 του μέρες, ενώ πίσω ο Γενάρης κι ο Δεκέμβρης έχουν 31...

 
Φλεβάρη, Φλεβάρη... Κουτσοφλέβαρε!!!

Πατώντας ΕΔΩ  και ΕΔΩ μπορείτε να βρείτε κι άλλες αναρτήσεις, διαδικτυακά παιχνίδια  και φύλλα εργασίας για τον Φεβρουάριο!
 
Καλό μας μήνα!
 

Νηπιαγωγείο εν όψ-e Copyright © 2011 Designed by Ipietoon Blogger Template and web hosting