Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Πειράματα με το νερό

Το καλοκαιράκι ήρθε και οι θάλασσες μας περιμένουν! Επειδή ο καιρός όμως ακόμα δεν επιτρέπει τις βουτιές, είπαμε κι εμείς στην τάξη να πειραματιστούμε λιγάκι με το νερό!
Δοκιμάσαμε αρχικά ποιά αντικείμενα βουλιάζουν και ποιά επιπλέουν. Δοκιμάσαμε διάφορα υλικά: πλαστελίνη, ξύλινα τουβλάκια, πλαστικά καπάκια, φελό, ψαλίδια, μολύβια, μαρκαδόρους. Κάναμε ένα πίνακα διπλής εισόδου με τα αντικείμενα που βουλιάζουν και με αυτά που επιπλέουν.




Στη συνέχεια σημαδέψαμε τη στάθμη του νερού και παρατηρήσαμε πως ανεβαίνει κάθε φορά που βουτάμε κάτι μέσα του. Μάλιστα όσο πιο μεγάλο είναι το αντικείμενο, τόσο περισσότερο ανεβαίνει η στάθμη του νερού.

Μάλιστα μετά τα παιδιά δοκίμασαν τη δύναμη του νερού. Μόλις άφηναν το μπουκάλι, το νερό τίναζε το μπουκάλι ψηλά! Αυτή η εκτόξευση μας άρεσε πολύ!
 Στη συνέχεια φτιάξαμε ένα συντριβάνι. Τρυπήσαμε ένα μπουκάλι νερού και στερεώσαμε ένα καλαμάκι με τη βοήθεια πλαστελίνης. Μετά προσθέσαμε το νερό και η φυσική ανέλαβε τα υπόλοιπα...






Τέλος φτιάξαμε τα συγκοινωνούντα δοχεία. Αυτή τη φορά χρησιμοποιήσαμε 2 μπουκάλια νερού και ανοίξαμε 2 τρύπες απο τις οποίες περάσαμε ένα καλαμάκι και στερεώσαμε με πλαστελίνη.



Μετά προσθέσαμε νερό και κλείσαμε τα καπάκια. Παρατηρήσαμε πως το νερό παρέμενε στο ένα μπουκάλι.



Μετά τα παιδιά άνοιξαν τα καπάκια και είδαμε πως κάτι διαφορετικό γινόταν. Το νερό πήγαινε απο το ένα μπουκάλι στο άλλο! Γιατί άραγε συνέβει αυτό; Μετά απο πολύ κουβέντα ανακάλυψαν πως κάτι εμπόδιζε το νερό να περάσει στο άλλο μπουκάλι. Κι αυτό δεν ήταν άλλο απο τον... αέρα!



Μετά απο αρκετές επαναλήψεις τα παιδιά παρατηρήσαν πως το νερό έφτανε πάντα στο ίδιο ύψος στα δύο μπουκάλια (αρχή συγκοινωνούντων δοχείων), δύνοντάς μας μια ωραία ευκαιρία για περαιτέρω συζήτηση...
 

Νηπιαγωγείο εν όψ-e Copyright © 2011 Designed by Ipietoon Blogger Template and web hosting