Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022
ΟΧΙ, μια λέξη μικρή αλλά πολύ δυνατή!
Τρίτη 1 Μαρτίου 2022
Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022
Κόκκινη Φυλή
Πάμε να δούμε φωτογραφίες των ινδιάνων και να τις συγκρίνουμε τόσο με μας όσο και με τους κινέζους που είδαμε χθες.
Στο παρακάτω βίντεο υπάρχουν πολλές εικόνες και αντιλήψεις των ινδιάνων που θα μας βοηθήσει να προσεγγίσουμε την κουλτούρα τους λίγο καλύτερα.
Πάμε να χορέψουμε τους δέκα μικρούς ινδιάνους!
Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022
Κίτρινη φυλή
Για κοιτάξτε τις παρακάτω εικόνες... Τι παρατηρείτε;
Εδώ είναι μια οικογένεια που ζει στην Ασία και ανήκει στην κίτρινη φυλή.
Σε τι μοιάζουν και σε τι διαφέρουν αυτοί οι άνθρωποι από σας;
Έχετε ξαναδεί τέτοια κτίρια; Ξέρετε πως τα λένε; Παγόδες! Πολύ σωστά!
Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022
Α όπως... αστροναύτης!
Κι αφού μάθαμε τόσα για το διάστημα, τη γη και τους πλανήτες, πάμε να μάθουμε και το Α,α του αστροναύτη με το τραγούδι του Γ. Σακελλαρίδη!
Α, α όπως;;; Το αγαπημένο μας ένα γράμμα μια ιστορία φυσικά!
Κι αφού είπαμε πολλές λέξεις που αρχίζουν από Α,α και τις γράψαμε στο χαρτί, ακολουθούμε τη ρουτίνα που κάναμε και με τα υπόλοιπα γράμματα! Περπατάμε το Α,α στο πάτωμα, το γράφουμε στο ταβάνι, στον πίνακα και δουλεύουμε στο φύλλο εργασίας!
liveworksheets.com
Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022
STEAM και η Γη γυρίζει - υλικό για εργαστήρια δεξιοτήτων
Παρακάτω θα βρείτε χρήσιμους συνδέσμους και παιχνίδια που θα
χρησιμοποιηθούν για το συγκεκριμένο Εργαστήρι Δεξιοτήτων σύμφωνα με το
πρόγραμμα του ΙΕΠ, καθώς και δράσεις που πρόσθεσα στο πρόγραμμα στη
δική μου τάξη.
1ο Εργαστήρι
Στο πρώτο εργαστήριο έγινε η γνωριμία με τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.
Συγκεκριμένα έκρυψα εικόνες με τους πλανήτες μέσα στην τάξη και με την κατάλληλη μουσική και ζήτησα από τα παιδιά να ψάξουν και να βρουν τις εικόνες αυτές. Για τη δραστηριότητα αυτή χρησιμοποίησα την παρακάτω εικόνα των πλανητών από το Los Ninos. Την εκτύπωσα δύο φορές (για να φτάσει για όλους τους μαθητές) και μόλις τις βρήκαν, ζήτησα να ψάξουν να βρουν το "ζευγαράκι" της εικόνας τους.
Στη συνέχεια και μετά από την αρχική ανίχνευση των πρότερων γνώσεων των παιδιών για το διάστημα, δημιουργήσαμε ένα ιστόγραμμα όπου σημειώσαμε τι θέλουμε να μάθουμε, τι θέλουμε να φτιάξουμε, που μπορούμε να απευθυνθούμε για να ολοκληρώσουμε τις γνώσεις μας γύρω από το θέμα.
Στην 3η δραστηριότητα είδαμε τα παρακάτω βίντεο, εικόνες και βιβλία για το ηλιακό μας σύστημα που μας έδωσαν αρκετές πληροφορίες για τους πλανήτες.
ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕ CARTOON ΑΠΟ ΤΟ PICOU PICOU
και τους βάλαμε στη σειρά!
Στην 4η δραστηριότητα του πρώτου εργαστηρίου, τα παιδιά επέλεξαν εικόνες και δημιουργήσαμε μαζί τα παρακάτω παζλ με το jigsawplanet με το ηλιακό μας σύστημα. Τέλος, το κάθε παιδί διάλεξε τον πλανήτη που του αρέσει, για να μας φέρει πληροφορίες για αυτόν.
1517466006353bbbaf08e49d9.74234144
15ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 15ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Δημιούργησα και ένα QUIZLET με flashcards και match που μπορείτε να το παίξετε με τα παιδιά μέσα στην τάξη
2ο Εργαστήρι - Το ηλιακό σύστημα
Αφού μελετήσαμε και παίξαμε με τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος αποφασίσαμε να φτιάξουμε το ηλιακό μας σύστημα σε χαρτόνι για να απεικονίσουμε την κυκλική κίνηση των πλανητών σε δύο διαστάσεις (2D)! Τα παιδιά έβαψαν τους πλανήτες και τον ήλιο, τους έκοψαν και τους κόλλησαν στη σωστή τους θέση στο ηλιακό σύστημα! Στο τέλος προσθέσαμε όλοι μαζί πολλά αστεράκια στον ουρανό αλλά και τα ονόματα των πλανητών!
Παρατηρήσαμε καλά τους πλανήτες και είδαμε τα σχετικά βίντεο ΜΕΓΕΘΟΣ ΠΛΑΝΗΤΩΝ 1 και ΜΕΓΕΘΟΣ ΠΛΑΝΗΤΩΝ 2
και αποφασίσαμε να φτιάξουμε και ένα τρισδιάστατο ηλιακό σύστημα (3D)!
Τσαλακώσαμε εφημερίδες και τις τυλίξαμε με χαρτοταινία, δημιουργώντας χάρτινες σφαίρες. Φρόντισα, το μέγεθός των σφαιρών να ποικίλλει και να συνάδει με αυτό των πλανητών.
Στη συνέχεια με βάση τις πληροφορίες που συλλέξαμε, τα παιδιά "μάντεψαν" ποιος πλανήτης είναι η κάθε σφαίρα και τις έβαψαν με τα χρώματα του αντίστοιχου πλανήτη!
Επόμενο βήμα είναι να τοποθετήσουμε τον κάθε πλανήτη στη σωστή του θέση μέσα στο ηλιακό σύστημα! Το παιχνίδι αυτό άρεσε αρκετά στα παιδιά οπότε δεν σταθεροποίησα τους πλανήτες, αλλά τους άφησα ελεύθερους στην πλατφόρμα που ετοίμασα με χαρτόκουτο και μαύρο κάνσον, για να πειραματίζονται και να παίζουν μαζί τους κατά τη διάρκεια των αυθόρμητων δραστηριοτήτων.
Φτιάχνω το δικό μου πύραυλο όπως η NASA
Φτιάξαμε τους πυραύλους μας στην τάξη και κάναμε διαγωνισμό για να δούμε ποιος πύραυλος θα φτάσει πιο μακριά! Με γραμμή έναρξης τον ήλιο, βάλαμε στο πάτωμα τους πλανήτες (για να έχουμε σημεία αναφοράς) και ξεκινήσαμε! Το παιχνίδι άρεσε πολύ στα παιδιά και οι "αγώνες" μας δεν έλεγαν να σταματήσουν!
Επειδή όμως οι "πύραυλοι" μετά από τις πολλές "πτήσεις" μπορεί να χαλάσουν, σας δίνω το πατρόν για να ξαναφτιάξετε καινούργιους και να κάνετε δοκιμές.
Την πρωτότυπη εικόνα μαζί με τις οδηγίες χρήσης μπορείτε να την βρείτε εδώ: https://www.jpl.nasa.gov/edu/pdfs/strawrocket_worksheet.pdf
3ο Εργαστήρι - ο Ήλιος
Είχαμε ένα μικρό ατύχημα στο σχολείο... Κάποιος βράχηκε κι αναρωτηθήκαμε τι πρέπει να κάνουμε με τα βρεγμένα ρούχα... Πώς να διορθώσουμε την ζημιά; Τι να κάνουμε με τα βρεγμένα ρούχα;
Μήπως μπορεί κάποιος να τα στεγνώσει;;; Μα ο ήλιος φυσικά!
Τα απλώσαμε λοιπόν στον ήλιο και περιμέναμε...
Μετά
από λίγο, βγήκαμε να ελέγξουμε και να δούμε τα αποτελέσματα. Τα παιδιά
έψαξαν να βρουν τα βρεγμένα σημεία... αλλά τίποτα! Είχαν εξαφανιστεί!
Ο ήλιος με τις ζεστές του τις ακτίνες, μας έσωσε!!!
Στο τρίτο μας εργαστήρι, μιλήσαμε για τον ήλιο! Μάθαμε για τις ευεργετικές αλλά τις βλαβερές του συνέπειες και παίξαμε κι ένα παιχνιδάκι! Τοποθετήσαμε στο πάτωμα τα στεφάνια και μέσα βάλαμε εικόνες με αντικείμενα που κάνουν τον ήλιο μας χαρούμενο, όπως είναι το αντιηλιακό, το καπέλο, το νεράκι, την ομπρέλα και τα γυαλιά ηλίου. Βάλαμε όμως και εικόνες που κάνουν τον ήλιο μας λυπημένο όπως τους λιωμένους πάγους, την αυξημένη θερμοκρασία της γης, τις φωτιές, το καμένο δέρμα, ηλιοθεραπεία χωρίς καπέλο και ομπρέλα κ.ά.
Στο τέλος της διαδρομής υπήρχε ο χαρούμενος ήλιος από τη μια, κι ο λυπημένος ήλιος από την άλλη. Στόχος του παιχνιδιού: τα παιδιά να φτάσουν μέχρι τον χαρούμενο ήλιο πατώντας μόνο στις εικόνες που τον κάνουν χαρούμενο!
Μια άλλη παραλλαγή είναι τα παιδιά να κάνουν τον ήλιο λυπημένο, πατώντας μόνο στις εικόνες που τον στεναχωρούν.
Επέκταση: Ένα παιδί δίνει οδηγίες και το άλλο παιδί εκτελεί.
"Πήγαινε ένα βήμα δεξιά, ένα αριστερά..." κ.ό.κ.
Μάθαμε και το μύθο του Φαέθοντα, του γιου του Ήλιου!
Βίντεο προσομοίωσης για τον Ήλιο
Ο μύθος του Φαέθοντα σε βίντεο
Ο μύθος μέσα από πίνακες ζωγραφικής
Ο μύθος του Φαέθοντα για ακροάση από την Κάρμεν Ρουγγέρη
Οι εικόνες του μπερδεύτηκαν...
Αλλά εμείς τον θυμόμασταν τον μύθο, τις βάλαμε στη σωστή σειρά...
και θέλουμε να σας το δείξουμε!
Μάθαμε το Η του ήλιου
και είπαμε κι ένα τραγουδάκι για τον Ήλιο!
Ψηφιακό παιχνίδι με αντιστοίχηση εικόνων και σκιών πλανητών
Στο σχολείο μιλήσαμε για τον ήλιο και παίξαμε με τις σκιές των αντικειμένων! Τα παιδιά μπορούν να παίξουν με τις σκιές των πλανητών και από το σπίτι και με αυτό το παιχνίδι!
liveworksheets.com
4ο Εργαστήριο
Στο τέταρτο μας εργαστήρι μιλήσαμε για την εναλλαγή μέρας και νύχτας και προσπαθήσαμε να καταλάβουμε πως συμβαίνει αυτό μέσα από βίντεο, βιβλία, πειράματα και παιχνίδια!
Κίνηση της Γης γύρω από τον άξονά της
Μάθαμε και το Γ,γ της Γης
Τα παιδιά ανέβασαν στο padlet του σχολείου πως περνάνε το σαββατοκύριακό τους και ζωγραφίσαμε και στο σχολείο και πως περνάμε την μέρα μας σαν φιλμάκι!
5ο Εργαστήριο
Στο πέμπτο εργαστήρι μιλήσαμε για τις 4 εποχές, εξηγήσαμε πως συμβαίνει αυτό και είδαμε με τη βοήθεια του διαδικτύου ότι οφείλεται στην περιστροφή της γης γύρω από τον ήλιο! Συμβουλευτήκαμε τα βιβλία, είδαμε βίντεο, παρατηρήσαμε τις ακτίνες του ήλιου στην τάξη και ανακαλύψαμε πως και γιατί αλλάζουν οι εποχές!
Η κίνηση της Γης γύρω από τον Ήλιο και οι εποχές
Βίντεο για τις 4 εποχές6ο Εργαστήριο
Στο έκτο εργαστήρι μιλήσαμε για τη Σελήνη! Τι είναι η Σελήνη; Μα το φεγγάρι μας φυσικά! Αφού είπαμε όλα αυτά που γνωρίζουμε για το φεγγάρι, ψάξαμε πληροφορίες γι' αυτό στο διαδίκτυο, παρατηρήσαμε τις εικόνες του, πειραματιστήκαμε στην τάξη με τη σκιά της Γης πάνω στο φεγγάρι, εξηγήσαμε πως κινείται, ποιος είναι ο ρόλος του και γιατί έχει τόσους πολλούς κρατήρες πάνω του! Παίξαμε παιχνίδια στον υπολογιστή με τις φάσεις του φεγγαριού, με τις σκιές των πλανητών και στο γνωστικό μας ταξίδι ανακαλύψαμε πως οι άνθρωποι έχουν πατήσει στη σελήνη! Με αυτή την αφορμή μιλήσαμε για τους αστροναύτες, για τα διαστημόπλοια αλλά και για την βαρύτητα που φαίνεται πως λείπει στο διάστημα!
7ο Εργαστήριο
Στην τελική φάση του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων, ανιχνεύσαμε τις γνώσεις που κατέκτησαν τα παιδιά, φτιάξαμε ένα ιστόγραμμα και το συγκρίναμε με το αρχικό!
Αφού συνοψίσαμε όλα όσα μάθαμε, τα παιδιά έπαιξαν τα παιχνίδια της
εμπέδωσης
και συμπλήρωσαν το δικό τους δελτίο αυτοαξιολόγησης του προγράμματος το οποίο προσθέσαμε στον ατομικό φάκελο του κάθε παιδιού.