Σάββατο 10 Απριλίου 2021

Χελιδόνια

 Η Άνοιξη έφτασε και μαζί της έφερε και τα χελιδόνια! 

Όλοι ξέρουμε το αίνιγμα: από πάνω σαν τηγάνι, από κάτω σαν βαμβάκι, από πίσω σαν ψαλίδι. Τι είναι;

 

Αυτό που ίσως να μην ξέρουμε είναι πως τα χελιδόνια για να φτάσουν στη χώρα μας κάνουν ένα πολύ μακρύ ταξίδι! Το Φθινόπωρο, λίγο πριν έρθει ο κρύος ο Χειμώνας, φεύγουν από τη χώρα μας και πάνε στις ζεστές χώρες για να μην πεθάνουν από το κρύο. Την Άνοιξη όμως επιστρέφουν για να γεννήσουν τα αυγουλάκια τους και το φθινόπωρο, όταν πια μεγαλώσουν τα μικρά τους, θα ταξιδέψουν όλοι μαζί πίσω στη ζεστή την Αφρική! Το ταξίδι τους είναι πολύ δύσκολο και μακρινό, αλλά τα χελιδονάκια, όπως και τα άλλα αποδημητικά πουλιά, δεν το σταματούν ποτέ!


Πάμε να βρούμε και να ονομάσουμε τα μέρη χελιδονιού.
Χελιδόνια, an interactive worksheet by ELENILIMP
liveworksheets.com
 
Σε αντίθεση με τα άλλα πουλιά, τα χελιδόνια και οι πελαργοί, επιλέγουν να χτίσουν τη φωλιά τους κοντά στους ανθρώπους. Στα μπαλκόνια, κάτω από τη σκεπή, στο καμπαναριό, στις κολώνες, αλλά πάντα κοντά στο σπίτι μας ή σε άλλες κατασκευές που φτιάχνουν οι άνθρωποι. Τα χελιδόνια και οι πελαργοί, δεν φοβούνται τους ανθρώπους, ίσα ίσα που μας εμπιστεύονται γι΄αυτό και γεννούν τα μικρά τους δίπλα μας. Έτσι μπορούμε να τα παρακολουθούμε και να μάθουμε τόσα πολλά για αυτά. 
 
Φτιάχνουν τις φωλιές τους με χώμα, κλαδάκια και νερό. Διαλέγουν ψηλά μέρη που προστατευμένα από τον αέρα και τη βροχή και ξεκινούν! Και πως ανεβάζουν το χώμα και το νερό τόσο ψηλά, θα με ρωτήσετε... Χρησιμοποιούν το ράμφος τους σαν φτυάρι για να κουβαλήσουν τη λάσπη και με τα ποδαράκια τους κουβαλούν τα κλαδιά. Ελάτε όμως να δούμε το παρακάτω βίντεο για να καταλάβουμε καλύτερα πως χτίζουν τη φωλιά τους;

 

 
 Θέλετε να δούμε από κοντά και πως γεννούν τα αυγά τους και πως μεγαλώνουν τα μικρά τους; Πάμε!

 

Είστε έτοιμοι να βάλετε τις εικόνες στη σωστή σειρά για να δούμε πως μεγαλώνουν τα χελιδονάκια; Πόσα αυγά θα βγουν από τις χελιδονοφωλιές; Κοίτα προσεκτικά και ένωσε με μια γραμμή τόσα χελιδόνια, όσα είναι και τα αυγουλάκια.
Ποια χελιδόνια πάνε δεξιά και ποια αριστερά; Μπορείς να τα ξεχωρίσεις;

Βοήθησέ με να γράψω ΧΕΛΙΔΟΝΙ τόσο με κεφαλαία, όσο και με πεζά γράμματα. Ένωσε τα κεφαλαία με τα μικρά τους γράμματα και βάλτα στη σειρά για να γράψεις κι εσύ ΧΕΛΙΔΟΝΙ

  

 Ένα υπέροχο παραμύθι είναι η Διώνη, το πρώτο χελιδόνι. Πατήστε πάνω στην παρακάτω εικόνα για να το ακούσετε!


Πάμε να χορέψουμε σαν τα χελιδονάκια τώρα και να μάθουμε και τα τραγούδια τους!




 

Νηπιαγωγείο εν όψ-e Copyright © 2011 Designed by Ipietoon Blogger Template and web hosting