Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Το ξύλο στο νηπιαγωγείο μας

Το ξύλο είναι ένα υλικό που κυριαρχεί τόσο στα σπίτια μας όσο και στις σχολικές αίθουσες: ξύλινα τραπέζια, ξύλινοι πάγκοι, καρέκλες, πίνακες, συρταριέρες, βιβλιοθήκες, κουκλόσπιτο, κουκλοθέατρο, ξύλινο οικοδομικό υλικό και τόσα άλλα. Αποφασίσαμε λοιπόν φέτος να σχοληθούμε λίγο πιο ενταντικά με το υλικό αυτό. 
Βρήκαμε εποπτικό υλικό στο ιστολόγιο το νέο νηπιαγωγείο που ονειρεύομαι  και παρατηρήσαμε απο κοντά κορμούς δέντρων. Τα παιδιά παρατήρησαν τους ομόκεντρους κύκλους των κορμών και ανακαλύψαμε στο διαδίκτυο πως οι κύκλοι μαρτυρούν όχι μόνο την ηλικία του δέντρου αλλά και τα επικίνδυνα γεγονότα που έζησε το δέντρο μέχρι τη στιγμή που κόπηκε.


Μετά μετρήσαμε την ηλικία των δικών μας κορμών, τους συγκρίναμε και παρατηρήσαμε πως ο ένας κορμός συνάντησε δύο πυρκαγιές μέχρι τη μέρα που τον κόψανε.
ενώ ο άλλος δεν συνάντησε καμία.
 Στη συνέχεια βγήκαμε στην αυλή και παρατηρήσαμε τους κορμούς των δέντρων της αυλής του σχολείου μας. Τα παιδιά βρήκανε ρετσίνη και κουβεντιάσαμε για τη χρησιμότητά της στη ζωή των ανθρώπων.
Στη συνέχεια τα παιδιά εφαρμόζοντας τις πληροφορίες που έμαθαν αποφάσισαν να βρουν ποιο απο τα δέντρα της αυλής μας είναι το γηραιότερο και ποιο το νεότερο με βάση τον κορμό του. Βέβαια δεν θα μπορούσαμε να κόψουμε τα δέντρα για να μετρήσουμε τους κύκλους της ζωής τους γι' αυτό αποφασίσαμε να τους μετρήσουμε με τη μεζούρα. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα έκανε τις μετρήσεις και η άλλη κατέγραφε τα αποτελέσματα των μετρήσεων.





 Αφού μετρήσαμε όλα τα δέντρα της αυλής και συγκρίναμε τις περιμέτρους τους με μεγάλη χαρά σας παρουσιάζουμε το νεότερο δεντράκι της αυλής μας, το "μωρό-δεντράκι" όπως το ονόμασαν τα παιδιά, με περίμετρο 10 cm....
 αλλά και τον "παππού-δέντρο", το μεγαλύτερο σε περίμετρο δέντρο της αυλής με 176 cm.
 Η χαρά των παιδιών ήταν τόσο μεγάλη που εντόπισαν τον "παππού" της αυλής, που του έκαναν και μια ζεστή αγκαλίτσα! 

Στη συνέχεια αποφασίσαμε να επισκεφτούμε την λαογραφική έκθεση της περιοχής μας για να εντοπίσουμε τα ξύλινα εργαλεία της παλιάς εποχής.
 Η κ. Δήμητρα μας έδειξε πολλά εργαλεία και μας εξήγησε πως τα χρησιμοποιούσαν καθημερινά τα παλιά τα χρόνια.
 Η περιοχή μας ήταν αγροτική από το παρελθόν κι το ταξίδι μας ξεκίνησε με τα αγροτικά εργαλεία αφορούσαν την καλλιέργεια και τη συγκομιδή του σιταριού.
 Είδαμε την ασκάνη,
το αλέτρι,
 το λυχνιτήρι και το δισάκι 

 το δρεπάνι και την παλαμαριά που προστάτευε τα χέρια και τα δάχτυλα των αγροτών.

 Μετά η κ.Δήμητρα μας παρουσίασε τα καθημερινά αντικείμενα του σπιτιού. Είδαμε πως ήταν τα παλιά τα χρόνια η πιατοθήκη..
 η ντουρβάνα (στον κόκκινο κύκλο) που έφτιανχναν το βούτυρο, αλλά και το πλυντήριο της εποχής (στον πράσινο κύκλο)
 η κουταλοθήκη,

 η γούνα, η προβιά που έστρωναν για να ζεσταίνουν τα πόδια τους

αλλά και τα ξύλινα παπούτσια της εποχής που τα έλεγαν "καλέτσες".   


Τέλος η κ.Δήμητρα μας έδειξε τον αργαλιό

και την ανέμη

 αλλά και τα παραδοσιακά ρούχα και τα "στρωσίδια"της εποχής που ήταν όλα φτιαγμένα στο χέρι και στον αργαλιό
 



Για να ευχαριστήσουμε την κ.Δήμητρα για όλα τα υπέροχα πράγματα που μας έδειξε, τα παιδιά της είπανε ένα παραδοσιακό τραγουδάκι της περιοχής. Η κ.Δήμητρα χάρηκε πολύ, συγκινήθηκε και τραγούδησε κι αυτή μαζί μας! 
Ευχαριστούμε και δημοσίως την κ.Δήμητρα Ντάνη που μας ταξίδεψε με μοναδικό τρόπο στον κόσμο του χθες!


 

Νηπιαγωγείο εν όψ-e Copyright © 2011 Designed by Ipietoon Blogger Template and web hosting