Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Η διαμάχη της Αθηνάς και του Ποσειδώνα

Ο Βασιλιάς Κέκρωπας εμφανίζεται στην Ακρόπολη και όλοι οι κάτοικοι του ζητούν να πάρει η πόλη τους το όνομα ενός θεού. Ποιού θεού όμως; Ο βασιλιάς βρίσκεται σε μεγάλο δίλημμα. Κάθεται σκεφτικός και παρακαλεί τους Ολύμπιους θεούς να τον βοηθήσουν. Παρουσιάζεται τότε ο Δίας με φως και κεραυνούς και του λέει πως δύο θεοί, ο Ποσειδώνας και η Αθηνά, επιθυμούν να βαφτίσουν την πόλη. Ο βασιλιάς Κέκρωπας τους καλεί να έρθουν στην Ακρόπολη μπροστά στο λαό για να αποφασίσουν σε ποιόν απο τους δύο θεούς θα αφιερώσουν την πόλη.
Ο Ποσειδώνας παρουσιάζεται μπροστά στο λαό και χτυππώντας την τρίαινά του εμφανίζεται ένα ωραίο άλογο. Τα χειροκροτήματ του λαού ήταν χλιαρά. Στη συνέχεια μπαίνει η Αθηνά με την περικεφαλαία της. Χτυπά το κοντάρι της και φυτρώνει η ελιά! Οι κάτοικοι κοιτάζουν παραξενεμένοι και τη ρωτούν "τι δέντρο είναι αυτό;". Η Αθηνά εξηγεί στους κατοίκους οτι:
  1. τις ελιές θα τις τρώνε (δείχνει τις ελιές)
  2. θα τις κάνουν λάδι (δείχνει το λάδι)
  3. θα ανάβουν τα λυχνάρια τους (ανάβει ένα καντήλι)
 Ο λαός χειροκροτεί και όλοι προτιμούν το δώρο της Αθηνάς. Ο βασιλιάς αποφασίζει πως η πόλη θα αφιερωθεί στην θεά Αθηνά και θα πάρει το όνομά της. Θα ονομαστεί Αθήνα. 
Η Αθηνά χαρούμενη μοιράζει κλαδιά ελιάς στους κατοίκους και όλοι μαζί ζητωκραυγάζουν και χορεύουν έναν ελληνικό χορό.
Τα παιδιά παίζουν θεατρικά το μύθο της διαμάχης της Αθηνά και του Ποσειδώνα. Μοιράζουμε ρόλους (βασιλιάς Κέκρωπας, Δίας, Ποσειδώνας, Αθηνά και Αθηναίοι) και το θεατράκι μας ξεκινά! (τις εικόνες θα σας τις χρωστάω...)

Εξηγούμε πως η πόλη της Αθήνας υπάρχει ακόμα και σήμερα και είναι η πρωτεύουσα της Ελλάδας, της χώρας μας. Τη βρίσκουμε στον χάρτη και αναζητούμε στο διαδίκτυο εικόνες του Παρθενώνα.
Τέλος ζωγραφίζουμε ότι μας άρεσε απο τον παραπάνω μύθο.
 

Νηπιαγωγείο εν όψ-e Copyright © 2011 Designed by Ipietoon Blogger Template and web hosting